Week van de werkstress

4 veel gemaakte fouten bij het veranderen van je leefstijl.

Het is lente, wat betekent dat de zomer in 3 maanden alweer voor de deur staat. Dus tijd voor een grote schoonmaak en radicale verandering als het gaat om lichaam en leefstijl. We zeggen de winterkilo’s gedag en gaan werken naar een fit en krachtig lichaam. Maar voordat je start, lees de volgende 4 veel gemaakte fouten eerst eens goed door, zodat jij in ieder geval níet degene bent die het overkomt…

1. Het alles of niets principe

Vrijwel iedereen die zijn of haar leefstijl wil veranderen, pakt het radicaal aan. Onder het motto “als ik het doe, dan doe ik het goed” gaan ze van alles eten en drinken wat ze willen, naar leven op water en sla, en van bankhangen en Netflixen naar 5x p.w. sporten. Hoe vaak is het jou al gelukt op deze manier? Juist! Jouw brein is er niet op ingericht om radicale aanpassingen te accepteren. In de eerste paar dagen helpt de motivatie je, maar zodra deze weg is, wordt het enorm lastig om het vol te houden. Je moet ineens volgens een compleet nieuw patroon gaan leven, maar die nieuwe gewoontes zitten er nog lang niet in. Kans van slagen op deze manier is vrijwel nihil. Ons advies: kies max. 3 dingen uit en doe deze consequent. Lukt je het om dit vast te houden, dan pak je er weer iets bij wat je wilt aanpassen, enz. Step by step.

 

2. Stoppen als het even tegenzit

Stoppen bij tegenslag zit niet in onze natuur, maar vreemd genoeg doen we dit in het dagelijks leven maar al te vaak. Als we dit van jongs af aan zouden doen, zouden we vandaag de dag allemaal kruipen i.p.v. lopen. De uitspraak “het gaat met vallen en opstaan” bestaat niet voor niks, het gaat namelijk nooit in een keer goed. De meeste mensen stoppen niet om dat ze falen, maar ze falen omdat ze stoppen. Lees de laatste zin nog maar 10x. Dan weet je wat je moet doen.

 

“Mensen stoppen niet omdat ze falen, ze falen omdat ze stoppen.”

 

3. Er is geen duidelijk doel en/of doel achter het doel

Vaak starten mensen met gezonder eten en sporten omdat ze willen afvallen of fitter willen worden. Goede reden, maar het is geen doel. En als er geen concreet en meetbaar doel is, dan heb je jouw doel volgens die stem in je hoofd al heel snel behaald. Want -1kg is ook al succes, toch? En als jij je fitter ‘voelt’, zijn we al snel tevreden. Een doel is altijd concreet, helder en tijdsgebonden. Anders is het slechts een ‘droom’. Hoeveel kilo wil je afvallen? Hoe fit wil je worden en hoe bepaal je dit? Maar de belangrijkste vraag is: waarom wil je dit? Waarom wil je 5kg afvallen en niet 6kg? Waarom wil je meer energie hebben? Wat zou dat doen voor je? Het antwoord hierop zorgt er uiteindelijk voor dat je ook zónder motivatie door blijft gaan. Weet waarom je het doet.

 

4. Teveel focus op verandering

Verandering is net als een lege petfles. Zolang je deze inknijpt is de fles ingedeukt, maar zet je ‘m neer op tafel dan popt hij snel weer terug in zijn oorspronkelijke vorm. Verandering is je kozijnen schilderen zonder de oude verflaag er eerst af te halen, na verloop van tijd bladdert de nieuwe verf er gewoon af. Het blijft niet plakken. Met wie jij vandaag de dag bent, heb je dit lichaam en de leefstijl gerealiseerd die je tot nu toe hebt gehad. Dit is waarom mensen vaak weer terugvallen. Door alleen te focussen op het veranderen van de acties, pak je de kern niet aan die jou in deze problemen heeft gebracht: namelijk JIJZELF. Wil jij blijvend een gezond eetpatroon en blijvend een fit en krachtig lichaam, dan wil je gaan focussen op transformatie. Oftewel, wie moet jij vanaf nu gaan ZIJN om te krijgen wat je wilt?

 

 

PS. In onze programma’s coachen wij onze cliënten op bovenstaande punten, zodat ze het resultaat behalen dat zij voor ogen hebben. Wil jij weten wat dit voor jou zou kunnen betekenen? Kom gerust met ons in contact, dan vertellen we je meer!

Terug naar overzicht
Wij zetten ons in voor de Mentelity Foundation. Jij ook?

Shopping cart

Subtotal
Shipping and discount codes are added at checkout.
Checkout

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te geven. Klik op accepteren voor de beste gebruikservaring.