Groeien

Fit worden doe je buiten je comfort zone.

Het leven staat niet stil, ook jij staat niet stil. In het leven groei je, of je krimpt. Denk aan sporten, met één keer trainen zijn we er niet voor de rest van ons leven. En zelfs als je een jaar lang keihard traint voor een fit en krachtig lijf, moet je het blijven onderhouden. Doe je dat niet, dan verval je in de oude staat. 

Zoals Dusan Djukich in het boek Straight-Line Leadership zegt:

“Ons lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid stress en uitdaging nodig om fit en vitaal te blijven. En dit geldt ook voor je leven. Als je voor een keus staat in je leven, vraag jezelf dan af: ‘Welke optie daagt me uit om te groeien? En welke optie is vooral veilig?’”

Als je steeds comfort keuzes maakt, zal je merken dat je krimpt.

Comfortkeuzes zijn soms fijn om te maken, zoals kiezen voor een avondje Netflix na een effectieve werkdag. Maar als je steeds comfortkeuzes maakt, zal je merken dat je krimpt. Als jij een bepaald resultaat wilt behalen, heb je keuzes te maken. Uit die keuzes volgen acties. 

Stel dat je fitter wilt worden en wilt afvallen, je besluit om te gaan sporten en gezond te gaan eten, wat een absolute groeikeus is op het moment dat je nu niet in shape of fit bent. Je start met 2x per week trainen en drinkt geen alcohol meer, laat de snacks staan en eet in ieder geval door de weeks veel groente. Op deze manier verantwoord afvallen zou een absolute groeikeus zijn. 

Maar dan merk je dat, als je drukke werkdag hebt gehad waarbij niet alles volgens plan verliep, je toch kiest voor comfort. En in dit geval betekent dit dat je op de bank belandt met Netflix en een makkelijke maaltijd. Ondertussen heb je een interne conversatie die zegt dat je al hard genoeg hebt gewerkt vandaag, dat je moe bent en beter rust kunt nemen en je morgen wel begint. 

Echter, als jij keer op keer groeikeuzes maakt, denk aan: “Ik ga tóch trainen”, of “Ik kook tóch die gezonde maaltijd in plaats van pizza”, dan zal je zien dat je binnen de kortste keren groeit, krachtiger wordt en resultaat creëert. Groeikeuzes zijn dingen die vaak minder prettig aanvoelen op het moment dat we ze maken, maar de paradox is dit: als we steeds comfortkeuzes maken, dan leidt dat direct tot krimpen, jij wordt zwakker en zwakker. Uiteindelijk wordt dat enorm frustrerend en creëert dit juist stress en druk. Dus iets wat in de eerste instantie goed voelt, leidt tot een slecht gevoel op lange termijn.

Wat zijn de groeikeuzes die je moet maken om te krijgen wat je wilt?

Hoe vaker jij uit je comfortzone stapt en doet wat je moet doen, hoe makkelijker en comfortabeler het maken van groeikeuzes wordt. Om hier een krachtige start mee te maken, ga eens zitten en neem de tijd om de volgende vragen te beantwoorden: “Wat zijn de comfortkeuzes die ik moet laten om te krijgen wat ik wil? En wat zijn de groeikeuzes die ik moet maken om te krijgen wat ik wil?” Deze opdracht geeft je zicht op de dingen die je absoluut moet stoppen te doen.

De kwaliteit van je leven wordt gebaseerd op hoe je jezelf durft te confronteren met de keuzes die je maakt. En op ieder moment heb je een keus. De ene leidt tot groei en de ander tot comfort. Weet wat je kiest. 

Terug naar overzicht
FAQ | Dit wil jij weten over het I AM programma!

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te geven. Klik op accepteren voor de beste gebruikservaring.