Gezond eten in pan

Gezond eten wordt peanuts als je dit toepast.

Tegenwoordig zien we de bomen door het bos niet meer als het gaat om ‘voeding’. Laat één ding helder zijn: er bestaan geen goede of slechte producten, alleen goede en minder goede keuzes. Wat het vaak ongezond maakt, is de hoeveelheid die wordt gegeten. Elk dieet werkt, alleen de persoon werkt niet. 

Maar waar wij op uit zijn, is een voedingspatroon wat bijdraagt aan jouw fysieke doelen. Iets wat je kunt implementeren én kunt vasthouden. Hiervoor is het belangrijk dat we kort teruggaan naar de oertijd.

JE BENT NOG STEEDS EEN OERMENS

De genen van de mens in deze moderne tijd zijn vrijwel identiek aan die van onze voorouders uit het jager-verzamelaar tijdperk. Jouw lichaam is in de kern nog steeds geprogrammeerd als een oermens dat jaagt en verzamelt om aan eten te komen. Plaats dit nu eens in de wereld waarin we vandaag leven, dan zijn er direct 3 belangrijke problemen die naar boven komen: 

 1. We verbranden geen of weinig energie om aan ons eten te komen. 
 2. We zijn genetisch geprogrammeerd om vet op te slaan. Dit mechanisme zorgde namelijk voor overleving in tijden van voedselschaarste. We eten nu alleen vaak meer dan we nodig hebben en die overtollige energie wordt opgeslagen. 
 3. Ons instinct zorgt er nu voor dat wij teveel ‘modern voedsel’ eten, wat over het algemeen bestaat uit lege koolhydraten en onze honger dus niet stilt. 

 “Het overlevingsmechanisme wat we hebben om ons in leven te houden, lijkt ons nu dus regelrecht de dood in te helpen.” 

TERUG NAAR DE NATUUR

Honderdduizenden jaren geleden at de mens alleen voedsel wat in de natuur te vinden was. Dit was in grote lijnen hoog in vet, eiwit en vezels, waar we perfect op kunnen functioneren: 

 • Groente (wilde planten) 
 • Vlees (gevogelte, rund) en vis 
 • In het seizoen; fruit, noten en zaden 

Sinds de ontdekking van de agrarische cultuur, nog niet eens zo heel lang geleden, zijn we koolhydraat-eters geworden; granen, aardappels, rijst, suiker, heel veel suiker. Ons lichaam is echter niet gemaakt om grote hoeveelheden van deze voeding te verwerken, waardoor het lichaam dit omzet in glucose en vervolgens opslaat als vet. 

De basis van waaruit wij werken is zoals de natuur het bedoeld heeft. Uiteraard zal er meer in het rijtje verantwoorde voedingsmiddelen staan, maar het is belangrijk om te weten waar we vandaan komen en waar ons lichaam het beste op functioneert. Uiteindelijk draait het, zoals bij alles in het leven, om balans. 

ONS ADVIES

Kijk nu eens kritisch naar onderstaande voedingsmiddelen en vergelijk dit met jouw huidige voedingspatroon. Vraag jezelf af wat jij absoluut zou moeten stoppen en schrijf maximaal 3 dingen op die je gaat aanpassen de komende weken. Blijf dit consequent doen en pak de bal weer op als het een keer niet lukt, fouten maken is menselijk. 

Ben je bewust van wat je in je mond stopt en welke keuzes je maakt: zijn het krachtige keuzes die bijdragen aan een gezond en fit lijf? Of zwakke keuzes die je vooral een goed gevoel geven op dat moment? Kies verstandig!

 • Eet veel groente 
 • (rund) vlees, gevogelte en vette vis 
 • Volkoren producten 
 • Fruit uit het seizoen 
 • Noten en zaden 
 • Vermijd lege koolhydraten, zoals witmeel producten of witte rijst 
 • Vermijd geraffineerde suiker 
 • Laat pakjes & zakjes staan, bereid eten vers 
 • Drink voldoende water, kruidenthee en max. 3 koppen koffie per dag 
Terug naar overzicht
FAQ | Dit wil jij weten over het I AM programma!

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te geven. Klik op accepteren voor de beste gebruikservaring.