persoonlijkheid

“Zo ben ik nou eenmaal” is een leugen en dit is waarom.

Tja, zo ben ik nou eenmaal…

Ook jij hebt deze zin vast wel een keer gebruikt in je leven. Weet jij nog waarom je dit zei, of wanneer? Mensen kunnen soms heel defensief reageren over de houding waarmee we zijn ‘vergroeid’, omdat we de houding verwarren met wie we zijn. We denken dat ‘wie je bent’ in ons DNA zit, of dat het om een vaste persoonlijkheid gaat. Het tegenovergestelde is echter waar.

Wie je bent staat niet vast en kan in principe op elk moment veranderen. Wie je bent kan je zien als de positie van waaruit je handelt in je leven. Hiermee bedoelen wij: hoe je verschijnt richting jezelf, richting anderen en richting het leven in het algemeen. Hoe je functioneert, wat je doet en niet doet, maar ook wat je zegt en niet zegt. Het is de houding die je aanneemt in het leven, jouw innerlijke houding. Vanuit de Straight-Line Leadership methode noemen wij dit jouw Inner Stance.

Die houding heb je door de jaren heen onbewust gecreëerd, waarbij het grootste deel in je jeugd is gevormd. Je opvoeding, de mensen met wie je omgaat en bepaalde gebeurtenissen in je leven zijn allemaal factoren die invloed hebben op wie je bent. Of eigenlijk moeten we zeggen: wie je denkt te zijn. Want wie zou je zijn als je was opgegroeid in Azië? Grote kans dat dit een groot verschil is met wie je nu bent.

Maar hoe kan het nu dat wij denken dat ‘wie we zijn’ vast staat en niet meer kan veranderen? Is dit iets wat het grootste deel van de mensheid ziet als waarheid, of hebben de meesten dit statement nooit eerder in twijfel getrokken? Als je het aan ons vraagt, is het dit laatste. 

Net zoals je bij fitness, tennis of boksen je houding kunt veranderen om betere resultaten te realiseren, kun je ook jouw innerlijke houding te allen tijde veranderen. Het start allemaal bij bewustwording. Jouw houding kun je veranderen, wie je bent kan je veranderen, puur en alleen door ervoor te kiezen. 

De meeste mensen realiseren zich niet hoeveel invloed de houdingen van waaruit we handelen hebben op ons leven. Vaak handelen we echter vanuit houdingen die ons zwakker maken: we piekeren, proberen, stoppen en geven omstandigheden de ‘schuld’. We creëren onszelf als slachtoffer van onze eigen ongewenste houdingen en verklaren vervolgens dat we ‘nu eenmaal zo zijn’ en er niets aan kunnen doen.

Als ‘wie je bent’ niet de gewenste resultaten oplevert in je leven, verander je houding dan net zo lang totdat je er één hebt gevonden die dit wel doet. Als jij fitter en slanker wilt zijn, dan zal de houding ‘Ik ben niet sportief’ je hier niet mee gaan helpen. Hetzelfde geldt voor ‘Ik ben een bourgondiër’. Het is een leugen die je al die jaren voor waarheid hebt aangezien, waar je vervolgens al jouw acties en gedrag op hebt afgestemd. 

Welke houding gaat jou wél helpen om het gewenste resultaat te verkrijgen? Zodra je gaat inzien dat jij invloed hebt op ‘wie je bent’ en hiermee ook verantwoordelijk bent voor het resultaat dat hieruit voortvloeit, heb je het vermogen gecreëerd om dit te veranderen. Vanuit hier is stap 2 simpel, kies je ervoor om te blijven wie je bent, of kies je ervoor om je innerlijke houding te veranderen en te gaan voor groei?

Terug naar overzicht
FAQ | Dit wil jij weten over het I AM programma!

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te geven. Klik op accepteren voor de beste gebruikservaring.