5_tips_Zomer

Zó blijf je op gewicht tijdens je vakantie; 5 tips om te genieten én fit te blijven.

Het is mooi hoe wij als mens geprogrammeerd zijn als het op vakantie aankomt. Op het moment dat we de voordeur op slot draaien gelden er namelijk andere regels, want het is vakantie. Dus we gooien alles overboord en gaan we er optimaal van genieten, want we hebben er hard voor gewerkt.

Het lijkt wel of we even willen ontsnappen aan een keurslijf van werk en verplichtingen. We moeten al zoveel, dus nu moeten we even helemaal niks. We belonen onszelf met een goed boek, zon en eten, veel eten. En drinken, veel drinken. Dit voelt goed! Totdat we weer thuis komen en ontdekken dat we toch iets te vrij zijn geweest. 

In twee weken 3 tot 5 kilo aankomen is geen uitzondering bij de meeste mensen. Dus na alle ontspanning moet er weer inspanning geleverd gaan worden om een inhaalslag te maken en het gewicht weer op peil te krijgen. Geen ideale situatie én compleet overbodig. Neem deze tips ter harte tijdens je vakantie en je komt dit jaar niet van een koude kermis thuis. 

1. Houd je energiebalans in de gaten

 Train jezelf om je bewust te zijn van je eetpatroon tijdens je vakantie. Geen obsessief gedrag, maar gewoon alert zijn op wat je in je mond stopt. Eet niet meer dan je normaal doet. Kies je voor een ijsje, dan weet je dat je verder op de dag iets ervoor inlevert. 

2. Geniet met mate

Gooi niet al je principes overboord, maar hou je vast aan je reguliere eetpatroon. Als jij normaal alleen in het weekend alcohol drinkt, kies hier nu dan ook voor. Hetzelfde geldt voor een vers croissantje bij je ontbijt, lekker maar niet nodig om elke dag te nemen. Je zal ook zien dat, wanneer je geniet met mate, het genot veel sterker zal zijn. 

3. Beweeg elke dag

Helemaal niks doen vind je reptielenbrein een prima plan, maar het doet niks voor je lijf. Ook al denk je misschien dat volledige rust het beste is, het tegendeel is waar. Houd je sportroutine vast op vakantie. Zoek een sportschool in de buurt of doe zelf een workout (die jouw trainer je evt. heeft meegegeven). Maak daarnaast elke dag een wandeling van minimaal 30 minuten. Je zal zien dat je energieniveau toeneemt en je jezelf dankbaar bent!

4. Maak afspraken met jezelf

Zodra je ergens blind ingaat, zal je over het algemeen worden geleid door emoties en gedachten en niet door ‘je verstand’. Ga je uit eten, spreek dan van tevoren met jezelf af wat je neemt en niet neemt. Als je met jezelf geen grenzen afspreekt (vb. max. 2 wijntjes en géén dessert), dan ga je er altijd overheen en eet/ drink je meer dan je achteraf had gewild. Een simpele truc met veel effect!

5. Jezelf belonen

We belonen onszelf graag met ‘lekker’ eten en alcohol. Best gek eigenlijk om jezelf te belonen met slechte voeding, je bent toch geen hond? Leer jezelf aan om de beloning in een andere hoek te zoeken. Neem een massage, koop een goed boek of verzin iets anders waar je van ontspant.  
Zodra je deze tips implementeert tijdens jouw vakantie, zal je écht als herboren terug komen. Fitter en wellicht zelfs ook slanker…Fijne vakantie!

Terug naar overzicht
FAQ | Dit wil jij weten over het I AM programma!

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te geven. Klik op accepteren voor de beste gebruikservaring.